Share

Veranderingen op de arbeidsmarkt; 85 procent van de banen in 2030 bestaan nu nog niet

Publicatiedatum: 17-07-2017

Veel banen die in 2030 bestaan, worden in de komende jaren uitgevonden. Nieuwe technologieën zoals virtual reality, robots, kunstmatige intelligentie en cloud computing veranderen de komende tientallen jaren onze manier van werken. Deze veranderingen gaan zo snel dat bedrijven nu al moeten kijken of hun infrastructuur op de toekomst is voorbereid. Zij zullen een partnerschap tussen mens en machine moeten voorbereiden, waarbij het vermogen om kennis op te doen belangrijker wordt dan de kennis zelf. 

Dell Technologies, het Institute for the Future (IFTF) en twintig wereldwijde experts deden samen onderzoek naar de ontwikkelingen van de komende tientallen jaren. Gekeken werd hoe medewerkers en bedrijven zich kunnen voorbereiden op de digitale toekomst. De relatie tussen mens en technologie verandert ingrijpend, in 2030 is in principe elk bedrijf een technologiebedrijf waarin een nauwe samenwerking bestaat tussen mens en machine.

De resultaten van het onderzoek:   

  • Technologieën gaan functioneren als een verlengstuk van mensen, zodat dagelijkse activiteiten beter gemanaged kunnen worden. Menselijke inbreng op het gebied van creativiteit en inlevingsvermogen blijft bestaan;
  • Wereldwijd vinden van getalenteerde medewerkers wordt steeds eenvoudiger door nieuwe technologieën die de juiste match maken;
  • Mensen leren vooral ‘in het moment’. Vanwege de snelle veranderingen zijn de mogelijkheden tot het opdoen van nieuwe kennis belangrijker dan de kennis zelf.

Kunstmatige intelligentie evolueert, waardoor machines meer gaan betekenen dan de huidige menselijke assistenten. Organisaties doen er goed aan om hun systemen continu te actualiseren, de infrastructuur op orde te brengen en hun personeel hierin mee te nemen om de toekomstige veranderingen te realiseren. 

Minimumloon 2018 en overige wijzigingen
Horeca biedt toenemend aantal banen
Social media en solliciteren: kans of risico?
Vakantiewerk, méér dan een tijdelijk baantje
Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018
Wettelijk minimumloon wijzigt op 1 juli 2017
Leeftijdsmanagement als succesfactor van duurzaam ondernemen
Snelste banengroei in Limburg
Abowet wijzigt per 1 juli 2017